Dit doet stress met je huid!

Dit doet stress met je huid!

Een stressvolle baan, een vervelende thuissituatie, verdriet of ziekte. Er zijn talloze oorzaken waardoor stress kan ontstaan. Vaak merk je pas na een langere tijd welk effect dit op je heeft. In deze blog lees je welke invloed stress op je huid heeft en wat je kunt doen om dit te elimineren.

Stress is erg ongezond voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Helaas hebben we er in deze moderne tijd regelmatig mee te maken. Je huid heeft erg te lijden onder stress en dat kan zich uiten in verschillende huidaandoeningen. Stress brengt de huid uit balans waardoor ze vatbaarder is voor bacterien en schadelijke invloeden van buitenaf. Je zult merken dat je huid doffer wordt en dat je meer kans hebt op irritatie zoals rode vlekjes en schilferigheid. De huidconditie gaat langzaam maar zeker achteruit en veroudert sneller.

Stress veroorzaakt huidveroudering

Het is wetenschappelijk bewezen dat stress je huid sneller laat verouderen. Chronische stress zorgt voor meer vrije radicalen, waardoor de genetische informatie in je cellen wordt aangevallen. Rimpels en fijne lijntjes worden hierdoor eerder zichtbaar. Wanneer iemand langdurig wordt blootgesteld aan stress zoals intens verdriet dan kan dit de huid tekeken. Het gezicht lijkt dan wat ‘uitgeleefd’. Ook kan stress zorgen voor huidaandoeningen zoals rosacea, eczeem en psoriasis. Emotionele stress kan ook de veroorzaker zijn van jeuk over het hele lichaam, maar vooral op de onderarmen en in de nek.

Stress in je leven beheersen

Merk je dat je gestresst bent? Probeer dan zoveel mogelijk uit te besteden. Laat iemand je helpen in het huishouden of de kinderen naar school brengen. Zijn er taken die echt vandaag moeten gebeuren of kan het ook wachten tot morgen? Leer prioriteiten te stellen. Sporten is ideaal om te relaxen. Dat klinkt gek omdat je inspanning levert, maar je hersenen produceren dan endorfine en daar word je heel blij en ontspannen van.

Een moment voor jezelf plannen

Echt doen! Dit is ontzettend belangrijk voor je. Ga winkelen met je vriendinnen, breng een bezoekje aan de sauna of ga gewoon een heerlijke wandeling maken. Ademhalingsoefeningen kun je op elk moment van de dag doen. Als je op de fiets zit, op je werk of thuis. Je zorgt dan voor meer zuurstof in je lichaam en daar word je ontspannen van.

Heb je de mogelijkheid om even met je blote voeten in het gras te lopen? Doe dit dan ook zeker want je maakt letterlijk contact met de aarde en je brengt je lichaam in balans.